Opbrengsten

De zonnepanelen opbrengsten spelen een belangrijke rol bij het berekenen van de terugverdientijd, de tijd die je nodig hebt om de investering terug te verdienen. De aanschaf van zonnepanelen kost in combinatie met de installatie veelal duizenden euro’s. Vervolgens kun je jaarlijks op je energiekosten besparen of zelfs geld verdienen door energie terug te leveren aan je stroomleverancier. De zonnepanelen opbrengsten bepalen mede hoe lang het duurt voordat je quitte kunt spelen en je jaarlijks daadwerkelijk geld kunt verdienen. Er zijn verschillende manieren om de opbrengsten van een zonnepanelen systeem uit te rekenen. De meest gebruikelijke methode is om de capaciteit van een paneel uit te drukken in Wp (Wattpiek) maal een correctiefactor. De consensus onder zonnepanelen bedrijven is dat de correctiefactor in Nederland zo een 0.90 is. Dit betekent dat als een fabrikant aangeeft dat een specifieke zonnepaneel 300 Wp oplevert, de productiecapaciteit van deze paneel in Nederland dus 300×0.90 is. Het antwoord geeft de opbrengst in kWh aan.

Eigenlijk ben je meer geïnteresseerd in hoeveel kWh’s je per jaar kunt opwekken dan het totale vermogen van jouw zonnepanelen systeem in Wp. Want op deze manier kun je uitrekenen wat jouw totale besparing per jaar zal zijn. Je betaalt bij jouw huidige energieleverancier zo een 22 euro cent voor een kWh (maart 2013). Met de productiecapaciteit en de prijs van een kWh kun je dus jouw jaarlijkse opbrengst uitrekenen. Zie hieronder voor een calculatie van de opbrengst van een zonnepanelen systeem.

Calculatie opbrengst zonnepanelen
Stel dat je met jouw zonnepanelen systeem 1000 kWh kunt opwekken. Wat is dan de Wp voor dit systeem en wat is jouw jaarlijkse besparing? We weten dat de correctiefactor 0.90 is, dit betekent dat de panelen bij elkaar ongeveer 1111 Wp moeten zijn. We zijn geïnteresseerd in de productie in kWh en vermenigvuldigen Wp maal correctiefactor. Dus 1111 x 0.90 is 1000 kWh. Als dan de prijs van een kWh bij jouw energieleverancier 22 eurocent is kun je in totaal 1000×0.22=220 euro op jaarbasis besparen.

Leeftijd en weersomstandigheden
De zonnepanelen opbrengsten zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd van de panelen en de weersomstandigheden. De levensduur van zonnepanelen bedraagt minimaal 25 jaar, iets waar de meeste fabrikanten een garantie voor afgeven. Houd er rekening mee dat het rendement na 10 jaar nog ongeveer 90% van de oorspronkelijke waarde betreft en hier na 25 jaar nog zo’n 80% van over is. Wees je er bovendien van bewust dat de weersomstandigheden van grote invloed zijn op het rendement en niet altijd op de wijze die je denkt. Vanaf 25 graden Celsius neemt de opbrengst bij iedere extra graad met 0,5% af, waardoor een zonnige dag in oktober met 15 graden Celsius een hogere opbrengst op kan leveren dan een zeer zomerse dag in juli waarop de temperatuur oploopt tot 35 graden Celsius.

Kwaliteit en type zonnepaneel
De kwaliteit is net als het type zonnepaneel van invloed op de opbrengst hiervan. Een monokristallijn zonnepaneel levert net wat meer rendement op dan een polykristallijn zonnepaneel. Aan de andere kant zijn deze panelen ook wat duurder en vragen ze om een grotere investering. Des te hoger de kwaliteit van de zonnepanelen, des te hoger uiteindelijk de zonnepanelen opbrengsten zijn en des te korter de terugverdientijd zal zijn.

De opbrengst van zonnepanelen kunnen we uitdrukken in kWh of Wp per jaar. Het aantal kWh per jaar staat voor het daadwerkelijke vermogen dat de panelen hebben opgewekt, op basis van de realistische omgevingsfactoren en plaatsing. Het aantal Wp staat voor het maximale vermogen dat de zonnepanelen op kunnen brengen, onder de meest ideale omstandigheden. De daadwerkelijke opbrengst van de zonnepanelen kun je uitdrukken in een aantal kWh per Wp, wat iets zegt over de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel op zal wekken bij een gunstige plaatsing.

Plaatsing van de zonnepanelen
De zonnepanelen opbrengst is sterk afhankelijk van de plaatsing op het dak. Een plaatsing op het zuiden is het meest ideaal, aangezien de zon op die manier ‘om de panelen heen zal draaien’. Een ligging op het zuidoosten of het zuidwesten levert een behoorlijk goede opbrengst op, terwijl een plaatsing op het westen of oosten wat minder effectief zal zijn. Probeer de zonnepanelen opbrengst te verhogen door de ideale hellingshoek van 36 graden te gebruiken. Houd de hoek in ieder geval tussen de 15 en 55 graden, aangezien je dan kunt rekenen op 95% van de maximale opbrengst.

Kwaliteit en leeftijd van de zonnepanelen
De zonnepanelen opbrengst is verder afhankelijk van bijvoorbeeld de kwaliteit en het type panelen, net als de leeftijd hiervan. De monokristallijne zonnepanelen van hoge kwaliteit zullen tijdens de eerste 10 jaar het meeste rendement opleveren. De zonnepanelen opbrengst van polykristallijne exemplaren ligt wat lager, net als wanneer je kiest voor een lagere kwaliteit of de panelen bijvoorbeeld 10 – 25 jaar oud zijn. Na 25 jaar kun je bijvoorbeeld nog rekenen op zo’n 80% van het oorspronkelijke rendement.

Zonnepanelen offertes
Wil je weten hoeveel het kost om zonnepanelen op jouw dak te laten plaatsen en dus in contact komen met zonnepanelen installateurs uit je regio? Ga dan naar zonnepanelen offerte pagina voor meer informatie.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen
Zonnepanelen BTW
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken