Terugleveren

Maak je gebruik van zonnepanelen? Dan kun je energie terugleveren aan het stroomnet, op het moment dat je meer energie opwekt dan je zelf gebruikt. Je kunt terugleveren zodra de zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment nodig hebt, bijvoorbeeld voor het inschakelen van de computer, de televisie of wellicht het opladen van je elektrische auto. Je gaat pas terugleveren op het moment dat je meer opwekt dan je verbruikt, aangezien je de stroom anders direct kunt gebruiken en je dan simpelweg geen energie hoeft af te nemen bij je energieleverancier.

Opgewekte energie in mindering op de energierekening
Zodra je gaat terugleveren zal de energieleverancier de opgewekte stroom in mindering brengen op de hoeveelheid energie die je aan de andere kant afneemt. We noemen dit salderen, het verrekenen van de afname aan de ene kant en het aanleveren aan de andere kant. Indien je bijvoorbeeld 3.500 kWh per jaar aan stroom afneemt en je aan de andere kant 1.500 kWh aan energie teruglevert, blijft er 2.000 kWh over die je aan de energiemaatschappij dient te betalen.

Terugleververgoeding ontvangen
Lever je netto meer terug dan je aan de andere kant afneemt? Op het moment dat je bijvoorbeeld 3.000 kWh per jaar afneemt en je aan de andere kant 3.500 kWh opwekt, betekent dit dat het terugleveren je een terugleververgoeding op zal leveren. Je ontvangt deze vergoeding over de 500 kWh die je meer opwekt dan je aan de andere kant afneemt. De energieleverancier moet de stroom bij je afnemen, maar is vrij in het vaststellen van de teruglevergoeding. Het dient in ieder geval te gaan om een ‘redelijke vergoeding’.