Zonnepanelen aansluiten

Wil je de zonnepanelen aansluiten, of ben je benieuwd hoe de installateur daarvoor zorgt? Je dient er in ieder geval voor te zorgen dat je de elektrische energie die je opwekt via de bekabeling en de omvormer in de meterkast uit laat komen, vanaf waar je daar in huis gebruik van kunt maken of vanaf waar je de energie terug kunt leveren aan het stroomnet.

Benodigde materialen
Je kunt de zonnepanelen aansluiten door de panelen zelf via de connectoren en de bekabeling aan te sluiten om de omvormer. Dit is een belangrijk apparaat, dat ervoor zorgt dat je de opgewekte zonnestroom (gelijkstroom) om kunt laten zetten naar de wisselstroom waar ons stroomnetwerk op is ingericht.
Je kunt de zonnepanelen aansluiten door gebruik te maken van een eventuele vrije groep in de meterkast. Verder dien je op de juiste manier om te gaan met de aardlekschakelaar, selectiviteit en de AC en DC schakelaar, door gebruik te maken van een aansluitlijst en een duidelijk schema.

Zonnepanelen aansluiten op een vrije groep
In een aantal gevallen kun je de zonnepanelen aansluiten op een verbruiksgroep, mits het vermogen niet te hoog oploopt. Heb je maximaal 3 zonnepanelen op het dak liggen? Dan kun je deze aansluiten op een verbruiksgroep, aangezien de omvormer niet meer dan 2,25A aan het net zal leveren. Is dit wel het geval, bijvoorbeeld omdat je 4 of meer panelen hebt liggen? Houd er dan rekening mee dat je tot 3 panelen aan kunt sluiten op een verbruiksgroep, maar dat je anders een vrije groep nodig hebt. Dit betekent dat er wellicht een aanpassing nodig is in de meterkast, tijdens het aansluiten van de zonnepanelen.