Zonnestroom produceren

Je kunt zonnestroom produceren door gebruik te maken van zonnepanelen, bijvoorbeeld op het dak. De zonnepanelen vormen een verzameling van zonnecellen, met daarin kristallen die het zonlicht opvangen. Ze zetten dit om naar elektrische energie, die je via een omvormer kunt omvormen naar wisselstroom om er thuis gebruik van te maken. Je kunt zonnestroom produceren om hier zelf gebruik van te maken (salderen), of dit terugleveren aan het energienet en daar bijvoorbeeld een terugleververgoeding voor ontvangen.

Eigen gebruik van zonnestroom
Je kunt zonnestroom produceren om dit aan het stroomnet terug te leveren, maar je kunt daar tevens zelf gebruik van maken. Op het moment dat je jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit afneemt kun je er met de productie van 2.000 kWh per jaar bijvoorbeeld voor zorgen dat je de afname bij je elektriciteitsmaatschappij met meer dan de helft kunt verminderen. Je kunt deze 2.000 kWh ook ‘salderen’, wat betekent dat je dit als het ware kunt verrekenen met de stroom die je bij hen afneemt. Je kunt in Nederland tot maximaal 5.000 kWh per jaar salderen, door de teruggeleverde stroom te verrekenen met de stroom die je aan de andere kant hebt afgenomen. Boven dit aantal kWh per jaar zal de energieleverancier je een terugleververgoeding betalen.

Zonnestroom terugleveren
Houd er rekening mee dat een stroomleverancier verplicht is om de opgewekte groene stroom bij je af te nemen, maar men de terugleververgoeding zelf vast mag stellen, mits deze redelijk is. In de meeste gevallen betekent dit een terugleververgoeding van €0,07 per kWh. Je kunt de zonnestroom echter eerst zelf gebruiken op het moment dat je deze opwekt, wat betekent dat je als het ware een korting krijgt ter waarde van de stroomprijs die je betaalt. Indien dit €0,24 per kWh is kun je met het opwekken van 500 kWh zonnestroom voor eigen gebruik al €120 per jaar besparen.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen
Zonnepanelen BTW
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken