Plat dak

Er zijn voldoende mogelijkheden op een plat dak, wanneer je gebruik wilt maken van zonnepanelen. Je kunt de zonnepanelen het best plaatsen onder een hoek van 36 graden, wat betekent dat je rekening zal moeten houden met slagschaduw. Hierdoor gaat er wat van het beschikbare oppervlak verloren, maar dit komt het rendement van de panelen zelf aan de andere kant sterk ten goede. Bovendien kun je de zonnepanelen richting op het zuiden (een fractie ten westen hiervan), waardoor de zonnepanelen op een plat zak zoveel mogelijk zonlicht zullen opvangen, om dit om te zetten naar elektrische energie.

Zonnepanelen in consoles
De mogelijkheden op een plat dak vinden hun oorsprong in speciale consoles, een soort bakken die het mogelijk maken om de zonnepanelen onder de juiste hoek en in de gewenste windrichting te plaatsen. Je kunt de consoles zelf instellen of dit door de installateur laten doen, om een ideale plaatsing te realiseren. Zorg ervoor dat je de zonnepanelen op een ideale afstand van elkaar plaatst, niet te ver om geen ruimte te verliezen, maar ook niet te kort bij elkaar om slagschaduw te voorkomen.

Zonnepanelen en afstand tot de dakrand
Houd bij de mogelijkheden op een plat dak tevens rekening met de plaatsing van zonnepanelen ten opzichte van de dakrand. Zodra er een hard wind opsteekt loop je het risico dat de zonnepanelen wat gaan ‘trekken’. Zorg er daarom voor dat de panelen ongeveer 50cm tot 100cm van de dakrand af staan. Je kunt zelf de ‘no-go zone’ berekenen door bij een plat dak kleiner dan 2x de hoogte van de woning uit te gaan van 1/10e van de breedte x 0,8. Is de breedte van de woning groter dan 2x de hoogte? Ga dan uit van 1/5e van de hoogte x 0,8 om de zone te berekenen.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen