Zonnepanelen BTW

Je kunt de zonnepanelen BTW terugvragen, waardoor je kunt rekenen op een behoorlijke korting op de investering. Wanneer je als particulier zonnepanelen koopt ben je voor de Belastingdienst namelijk ondernemer, omdat je stroom kunt gaan leveren aan de energieleverancier (terugleveren). Dit betekent dat je de BTW over de aankoopprijs kunt terugvorderen, zonder dat je daarvoor een volledige administratie bij hoeft te houden.

Uitspraak van het Europese Hof van Justitie
Je kunt de zonnepanelen BTW terugvorderen op basis van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, op 20 juni 2013. Dit betekent dat je van de nieuwe regels kunt profiteren indien je na die datum zonnepanelen aankoopt en/of laat installeren. Je kunt de zonnepanelen BTW terugvragen via een daarin gespecialiseerde onderneming, maar je kunt dat tevens eenvoudig zelf doen.

BTW terugvragen
Je kunt de zonnepanelen BTW terugvragen door je bij de Belastingdienst aan te melden als ‘startende ondernemer’, via het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’. Doe dit binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen kocht of liet installeren. De opdrachtgever op het formulier is het elektriciteitsbedrijf waaraan je de stroom levert en je werkt 0 uren per week voor je onderneming. De aanschafprijs van de zonnepanelen vormt het verlies over het eerste jaar van de onderneming.

Het is mogelijk om bij het terugvragen van de zonnepanelen BTW door middel van dit formulier ook direct een brief te doen waarin je vraagt om verdere ontheffing van de BTW-aangifte, iets waar de Belastingdienst zonder problemen mee akkoord zal gaan op basis van de regeling voor ‘kleine ondernemers’. Houd er rekening mee dat er op Europees niveau gewerkt wordt aan het aanpassen van de regels, waardoor je de zonnepanelen BTW in de toekomst wellicht niet meer terug kunt vragen.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen