Zonnepanelen subsidie

De subsidie voor zonnepanelen bedraagt in 2013 ongeveer 30 miljoen euro. En kun je in 2013 tot 650 euro terugvragen. Een zonnepanelen systeem met dit vermogen wekt genoeg energie op om een gemiddeld huishouden van stroom te voorzien. In 2014 is er geen subsidieregeling. Er bestond namelijk in 2012 en 2013 een landelijke subsidie, waar je aanspraak op kon maken. In die periode hebben 90.000 huishoudens hier gebruik van gemaakt, waardoor op 7 augustus 2013 de bodem van de subsidiepot bereikt werd. Het budget van €50 miljoen was toen uitgeput. Hierdoor is het op dit moment helaas niet meer mogelijk om een zonnepanelen subsidie vanuit het Rijk aan te vragen en het lijkt er ook niet op dat hier snel verandering in zal komen.

Lokale regelingen door gemeenten
Verschillende gemeenten hanteren op lokaal niveau nog wel een zonnepanelen subsidie, of ondersteunen bijvoorbeeld energie-collectieven waar je aan deel kunt nemen. De verschillende regelingen en collectieven bieden je de mogelijkheid voordelig zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen aan te schaffen, waardoor je op een aantrekkelijk voordeel kunt rekenen. Wil je nagaan of er in jouw gemeente sprake is van een mogelijkheid tot zonnepanelen subsidie? Bekijk hiervoor de website van Energiesubsidiewijzer.

Lagere BTW op arbeidskosten
Het is geen officiële zonnepanelen subsidie, maar tot 1 januari 2015 geldt het lage Btw-tarief op arbeidskosten voor bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen. Dat betekent dat je slechts 6% Btw over de arbeidskosten betaalt, in plaats van de gebruikelijke 21%. Voorwaarden zijn dat je woning minimaal 2 jaar oud is en je de werkzaamheden voor 1 januari 2015 af laat ronden. Dankzij de verlaagde Btw krijg je een korting op de installatie en kun je dit overlaten aan professionele installateurs, die je hier tevens goed over kunnen adviseren.

Aanvragen subsidie zonnepanelen
Zodra er een subsidie beschikbaar is kun je via het elektronisch loket van Agentschap NL een aanvraag indienen. Je moet een digitale kopie meesturen van de overeenkomst. Per adres kan 1 aanvraag worden ingediend. Op dit moment kan dit niet van toepassing zijn.

Zonnepanelen offertes
Wil je weten hoeveel het kost om zonnepanelen op je dak te plaatsen en dus in contact komen met zonnepanelen installateurs uit jouw regio? Ga dan naar zonnepanelen offertes pagina en vraag meerdere offertes bij erkende zonnepanelen installateurs aan.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen
Zonnepanelen BTW
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken