Zonnepanelen plaatsen

Wil je zonnepanelen plaatsen? Je kunt dit in principe gewoon zelf, mits je veilig het dak op kunt en je bijvoorbeeld wat ervaring hebt met het aanbrengen van een elektrische installatie. Zonnepanelen gebruiken zonlicht om elektrische energie op te wekken, die je via de bekabeling en een omvormer uit dient te laten komen in de meterkast, om het vanaf daar door de woning te verdelen. Houd bij het zonnepanelen plaatsen rekening met de opkomst en ondergang van de zon, net als met mogelijke schaduwen en natuurlijk de degelijkheid van de plaatsing. Zonnepanelen krijgen veel te verduren, in de vorm van bijvoorbeeld wind en regen.

Zonnepanelen plaatsen en elektrische installatie
Je kunt de zonnepanelen plaatsen door na te denken over de ideale locatie. Ligt een van de delen van een hellend dak op het zuiden, of heb je op een plat dak de mogelijkheid de zonnepanelen te richten? Zorg ervoor dat je de elektrische installatie deugdelijk kunt aanbrengen en afschermen voor de weersinvloeden. Geef de omvormer voldoende ruimte en zorg ervoor dat deze de warmte goed kwijt kan, die vrij zal komen tijdens het omvormen van de elektriciteit. Sommige omvormers gebruiken een ventilator voor de koeling, houd daar rekening mee om geluidsoverlast in huis te voorkomen.

Zonnepanelen plaatsen op schuin of plat dak
Je kunt zonnepanelen plaatsen op een schuin of een plat dak. Zorg er op een plat dak vooral voor dat je de ruimte optimaal benut. Plaats de zonnepanelen voldoende dicht bij elkaar om geen ruimte onbenut te laten, maar voorkom slagschaduw van het ene paneel op het andere. Zorg bij het zonnepanelen plaatsen op een schuin dak vooral voor een degelijke bevestiging aan het dak, bijvoorbeeld met behulp van een haakconstructie.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen