Zonnepanelen checklist

Doorloop een zonnepanelen checklist, om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet bij het aankopen van zonnepanelen, of het maken van de juiste afwegingen. Ga allereerst na of het dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen en hoe de stand van het dak is (windrichting). Kun je de zonnepanelen op het dak aan laten brengen, bijvoorbeeld met een haakconstructie (hellend dak) of door gebruik te maken van speciale consoles (plat dak)? De eerste stappen van de zonnepanelen checklist geven aan of je woning hiervoor geschikt is.

Aantal zonnepanelen en aansluitingen
Vervolgens kun je de zonnepanelen checklist gebruiken om na te gaan hoeveel zonnepanelen je op het dak kunt plaatsen. Houd rekening met eventuele slagschaduw bij een plat dak en met de juiste afstand tot de randen van het dak. Maak een berekening van het maximale aantal zonnepanelen op het dak en houd rekening met het beschikbare budget.
Besteed binnen de zonnepanelen checklist aandacht aan de consequenties voor de meterkast. Vanaf 4 zonnepanelen heb je hier een aparte groep voor nodig, waarop je geen andere apparaten kunt aansluiten. Bovendien dien je te zorgen voor een aansluiting op de meterkast, om de geproduceerde zonnestroom aan te kunnen bieden.

Investering en rendement berekenen
Tenslotte kun je de zonnepanelen checklist gebruiken om na te gaan welke investering je zal moeten doen en welk verwacht rendement daar aan de andere kant tegenover zal staan. Ga uit van het maximale vermogen in wattpiek (Wp) en bereken op basis daarvan het aantal daadwerkelijke kWh per jaar dat je kunt verwachten. Gebruik de zonnepanelen checklist om de investering te berekenen en na te gaan wat de terugverdientijd zal zijn, om zelf te bepalen of het rendabel is om de panelen op het dak te leggen.

Kijk op de volgende pagina’s:
Zonnestroom produceren
Zonnecellen
TUV keurmerk
Zonnepanelen DHZ
Monteurs
Omvormers
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen vergelijken
Afmetingen