Onderhoud

Het onderhoud aan zonnepanelen heeft doorgaans weinig voeten in de aarde. Zonnepanelen gaan gemakkelijk 25 jaar mee en het rendement zal over die periode slechts beperkt afnemen. Het onderhoud aan zonnepanelen bestaat in de meeste gevallen uit het goed schoonmaken hiervan, bijvoorbeeld op het moment dat uitwerpselen van vogels, stof of bladeren ervoor zorgen dat het rendement terugloopt.
Je kunt het rendement zelf in de gaten houden door het monitoringssysteem regelmatig te bekijken. Hoe ontwikkelt zich het actuele vermogen van de zonnepanelen en hoe gaat dat met de dagopbrengst? Zodra deze statistieken een dalende trend laten zien is het verstandig om onderhoud aan de zonnepanelen uit te voeren, of in ieder geval op zoek te gaan naar de oorzaak.

Schoonmaken van de zonnepanelen
Je kunt de zonnepanelen schoonmaken met een speciale zeep, die geen schade toe zal brengen. Met name allesreiniger en andere reguliere schoonmaakmiddelen kunnen strepen achterlaten op de zonnepanelen, los van de eventuele schade aan de buitenste laag van de panelen. Gebruik op warme dagen geen koud water, aangezien het onderhoud aan zonnepanelen deze dan kan doen laten barsten. Gebruik bovendien een zachte borstel of spons, om krassen op het glas te voorkomen. Tenslotte kun je beter geen gebruik maken van een hogedrukreiniger, aangezien dit kan leiden tot water tussen het glas en de zonnecellen.

Inspectie van de zonnepanelen
Het onderhoud aan zonnepanelen vraagt daarnaast eens in het jaar of de paar jaar om een inspectie van het totale systeem. Met name de omvormer dient na een aantal jaren vervanger te worden, net als andere onderdelen van het totale PV-systeem. Laat een specialist hier geregeld naar kijken, zodat je kunt blijven rekenen op het maximale rendement. Heb je in de herfst veel last van bladeren op het dak? Dan is het verstandig het onderhoud aan de zonnepanelen wat vaker uit te voeren.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen
Zonnepanelen BTW
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken