Vergunningen

Vergunningen spelen in de meeste gevallen geen rol op het moment dat je zonnepanelen wilt plaatsen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de overheid het niet ziet als een modificatie van het uiterlijk van de woning, ondanks het feit dat de panelen op het dak duidelijk zichtbaar zijn. Het is in de meeste gevallen mogelijk zonder de aanvraag van vergunningen zonnepanelen te plaatsen, iets waar de installateur of specialist je uiteraard meer over kan vertellen.

Hellingshoek en het bestemmingsplan
In bepaalde gevallen krijg je wel te maken met vergunningen voor zonnepanelen, bijvoorbeeld op het moment dat de hellingshoek op een hellend dak afwijkt van dit van het dak. Is de hellingshoek van het dak erg ongunstig voor de plaatsing van zonnepanelen? De regels met betrekking tot de plaatsing stellen dat de hellingshoek van de panelen die van het dak dient te volgen. Indien je een andere hellingshoek wenst toe te passen (idealiter 36 graden), dien je in bepaalde gevallen vergunningen aan te vragen, net als wanneer je niet aan andere voorwaarden voldoet en je te maken krijgt met het bestemmingsplan.

Monumenten en beschermende stadsgezichten
Daarnaast komen de vergunningen in beeld op het moment dat je zonnepanelen wilt plaatsen op een monument, of op een woning die behoort tot een beschermd stadsgezicht. In die gevallen is het lang niet altijd zomaar toegestaan om zonnepanelen te plaatsen, waardoor het verstandig is om daar eerst een vergunning voor aan te vragen bij de gemeente. De gemeente zal dan kritisch kijken naar de invloed op de uitstraling van het momument of de woning, om vervolgens te bepalen of het je wordt toegestaan om daar zonnepanelen op te plaatsen en duurzame energie op te wekken.

Bekijk ook eens de volgende informatie pagina’s:
Zonnepanelen leveranciers
Zonnepanelen nadelen
Vergunningen
Zonnepanelen advies
Beste zonnepanelen
Zonneboiler soorten
Zonnepanelen checklist
Zonneboiler
Zonnepanelen voordelen