Terugverdientijd

De zonnepanelen terugverdientijd heeft betrekking op de periode die je nodig hebt om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. De aanschaf kost gemakkelijk een paar duizend euro, waarna je jaarlijks enkele honderden euro’s aan energie kunt besparen. Zonnepanelen dienen een schoner milieu voor ons allemaal, maar ook de economische factoren zijn natuurlijk van belang. Je kunt de zonnepanelen terugverdientijd berekenen om na te gaan hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend, om vanaf dat moment min of meer gratis gebruik te maken van de energie van de zon.

Investering en rendement
De zonnepanelen terugverdientijd is in eerste instantie afhankelijk van de investering aan de ene kant en het rendement aan de andere kant. Je doet een investering in de panelen zelf, maar ook in de installatie hiervan en de aanvullende apparatuur en bekabeling die je nodig hebt, binnen een volledig PV-systeem. Aan de andere kant zullen de zonnepanelen een rendement op gaan leveren, dankzij de zonnestroom die je kunt produceren om je energierekening omlaag te brengen, of dit zelfs terug te leveren aan het stroomnet.

Kwaliteit en plaatsing van de zonnepanelen
De zonnepanelen terugverdientijd is daarnaast afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing van de zonnepanelen. Kies je voor hoge kwaliteit mono kristallijne zonnepanelen? Dan heb je de best mogelijke kwaliteit in handen, wat een hoog rendement op zal leveren. Zorg voor een plaatsing op het zuiden, onder een hoek van 36 graden om het meeste zonlicht op te kunnen vangen. Je kunt de zonnepanelen terugverdientijd op die manier terugbrengen naar ongeveer 10 jaar, wat betekent dat je er bij een levensduur van 25 jaar vervolgens 15 jaar lang gratis gebruik van kunt maken.

Kijk op de volgende pagina’s:
Zonnestroom produceren
Zonnecellen
TUV keurmerk
Zonnepanelen DHZ
Monteurs
Omvormers
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen vergelijken
Afmetingen