Zonnepanelen schoonmaken

Wil je de zonnepanelen schoonmaken, of hier door een expert naar laten kijken? Zonnepanelen op het dak worden als vanzelf regelmatig vies, bijvoorbeeld onder invloed van uitwerpselen van vogels, stof en bladeren. Dat is op zich niet erg, al zal het van invloed zijn op het rendement. Houd het monitoringssysteem van de zonnepanelen goed in de gaten en kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid bespaarde CO2 of de totale dagopbrengst in kWh en euro’s, om na te gaan of de panelen wellicht vies zijn geworden. Je kunt dan de zonnepanelen schoonmaken, om het rendement te behouden.

Rendement van de zonnepanelen behouden
Je kunt in principe zelf de zonnepanelen schoonmaken, waarmee je ervoor zorgt dat het rendement behouden blijft. Laat tevens eens in de paar jaar een inspectie uitvoeren door een specialist, aangezien het rendement anders met 2 – 3% per jaar terug kan lopen. Kun je zelf de zonnepanelen schoonmaken zonder dat er een onveilige situatie ontstaat? Doe dit dan enkele keren per jaar. Verwijder de uitwerpselen van vogels, stof en bladeren, met name in de herfst wanneer de bomen hun bladeren beginnen te verliezen.

Zelf de zonnepanelen schoonmaken
Je kunt zelf de zonnepanelen schoonmaken met een zachte borstel of een spons. Gebruik met name op warme dagen niet te koud water, om het barsten van de panelen te voorkomen. Werk met een speciale zeep, aangezien allesreiniger en andere reguliere producten strepen kunnen achterlaten en zelfs voor een beschadiging kunnen zorgen. Je kunt zelf de zonnepanelen schoonmaken, maar maak daarvoor in ieder geval geen gebruik van een hogedrukreiniger.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen
Zonnepanelen BTW
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken