Zonneboiler soorten

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. En kun je hier je kraanwater mee opwarmen om deze vervolgens in jouw huis te gebruiken. De meest gebruikelijke boiler verwarmt alleen water. Een cv-zonneboiler of een compacte zonneboiler kunnen tevens je huis verwarmen. Of kun je voor de zonneboiler-combi kiezen, want dan kun je niet alleen je huis mee opwarmen maar ook vloerverwarming op aansluiten.

Je doet goed om eens te bekijken wat je opties zijn en welke zonnecollector het beste bij jouw situatie past. Weet je al hoeveel warm water je op een dag nodig hebt? Indien er meer personen bij je wonen zul je rekening moeten houden met het waterverbruik in de badkamer en keuken. Maar moet je ook de situatie verder bekijken, want het kan zo zijn dat je ook in bad gaat en niet enkel doucht. Daarom zal er een grote verwarmingsvat moeten zijn om voldoende water per keer op te warmen. Een grotere capaciteit betekent in de meeste gevallen ook een extra paneel op je dak.

Echter zijn er natuurlijk meer dingen waar je op moet letten:
> Past een zonneboiler op jouw dak? Zijn er obstakels, zoals een luchtpijp ed.?
> Wil je een cv-ketel als naverwarmer gebruiken?
> Een specialist kan een boiler voor je installeren. Welk bedrijf moet je kiezen?
> Er is over het algemeen geen vergunning nodig. Maar is jouw huis als monument verklaard? Dan moet je bij de gemeente meer informatie inwinnen.