Geschiedenis zonnepanelen

De geschiedenis van zonnepanelen gaat veel verder terug dan veel mensen denken. Het ontstaan gaat bijvoorbeeld terug tot in 1839, in Frankrijk. Het was Antione Cesar Becquerel die er daar in slaagde om als fysicus het fotovoltaïsche effect te ontdekken, wat aan de basis stond van de uiteindelijke ontwikkeling van de zonnepanelen zoals we die nu kennen. De geschiedenis van zonnepanelen berust op een toevallige ontdekking, aangezien hij tijdens een experiment met een elektrolytische cel merkt dat hij met licht elektriciteit op kon wekken. Vervolgens hebben onder andere Albert Einstein en William Beiley belangrijke ontwikkelingen gebracht, tot Russel Ohl in 1941 het patent op de zonnecel wist te verkrijgen.

Ontwikkeling van de zonnecel
De ontwikkeling van de zonnecel nam vervolgens een vlucht, omdat verschillende wetenschappers hiermee aan de slag gingen. Dit zorgde er onder andere voor dat NASA de techniek begon te gebruiken in de ruimte, om daar energie op te kunnen wekken. De prijs van zonnepanelen daalde voor het eerst in de jaren ’70, toen er sprake was van een energiecrisis en we op zoek gingen naar een belangrijk alternatief. Vervolgens liep de prijs weer wat om, om daarna verder te dalen.

Prijsdalingen en milieuvriendelijke toepassingen
De meer recente prijsdalingen in de geschiedenis van zonnepanelen hebben ervoor gezorgd dat veel particulieren en bedrijven er vandaag gebruik van maken. Bovendien biedt het inmiddels een mogelijkheid om voor een milieuvriendelijke toepassing te zorgen. De geschiedenis van zonnepanelen was altijd gericht op een unieke manier om energie op te wekken, terwijl het nu vooral gaat om een schone manier van energieproductie. Wat dat betreft is er door de jaren heen heel wat veranderd, waardoor we zijn uitgekomen bij de voordelige zonnepanelen zoals we die nu kennen.