Soorten

We onderscheiden verschillende soorten zonnepanelen, op basis van de techniek die ze gebruiken om het licht om te zetten naar elektrische energie. De monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen gebruiken een vergelijkbare techniek, het verschil heeft betrekking op de wijze waarop de zonnecellen voorzien zijn van een geordend geheel. De amorfe zonnepanelen vormen een bijzondere categorie. Het rendement ligt een stuk lager, maar het materiaal biedt meer flexibele toepassingen en is bovendien een stuk goedkoper.

Monokristallijn of polykristallijn
De monokristallijn en polykristallijn panelen zijn soorten zonnepanelen die gebruik maken van kristallen, in de zonnecellen. De zonnecellen in een monokristallijn paneel bestaan uit een enkel kristal, waardoor er een duidelijke ordering ontstaat en de kleur vaak egaal zwart is. Dit levert het hoogste rendement op, maar vraagt aan de andere kant ook om de grootste investering.
De polykristallijn panelen maken gebruik van een vergelijkbare techniek, al bevinden zich in de zonnecellen in dit geval vaak meerdere grove kristallen. Hierdoor ontstaat er een gebroken schervenpatroon, dat leidt tot een iets lager rendement. Het voordeel van deze panelen is dat ze wat voordeliger zijn in aanschaf.

Amorfe zonnepanelen
Binnen de soorten zonnepanelen onderscheiden we tenslotte de amorfe zonnepanelen. Dit vormt een aparte categorie, waarbij amorf silicium zorgt voor een dunne film zonnepaneel. Het grote voordeel van dit type is dat het geheel zeer buigzaam is, al staat daar aan de andere kant een lager rendement tegenover. Een bijkomend voordeel van deze panelen is dat de prijzen over het algemeen relatief laag liggen. We komen de amorfe zonnepanelen vooral tegen in innovatieve toepassingen. De gebruikte techniek in panelen op het dak is over het algemeen van het type monokristallijn of polykristallijn.