Nadelen

Benieuwd naar de nadelen van zonnepanelen? De zonnepanelen zelf brengen geen nadelen met zich mee. Je kunt zelf energie opwekken om de energiekosten te drukken en bij te dragen aan een meer groene economie. Aan de andere kant dien je een investering te doen in de zonnepanelen, die behoorlijk in de papieren kan lopen. Er zijn op dit moment geen landelijke subsidies beschikbaar en na plaatsing op het dak kun je de zonnepanelen niet zonder kosten meenemen naar een andere woning.

Investering in zonnepanelen
Een van de grootste nadelen van zonnepanelen is de behoorlijke investering, die je nodig hebt om de panelen aan te schaffen en deze te laten plaatsen. Afhankelijk van het totale vermogen in wattpiek (Wp) dat je kiest variëren de kosten van zo’n €1.500 tot €6.000. Des te groter het systeem waar je gebruik van wilt maken, des te meer energie je echter op kunt wekken en des te meer voordeel je jaarlijks kunt behalen. Je kunt tevens gebruik maken van een financiering om de zonnepanelen aan te schaffen. Bereken in dat geval het netto rendement per jaar, door het bruto rendement te verminderen met de kosten voor de financiering.

Plaatsing op het dak en verhuizen
Een van de andere nadelen van zonnepanelen op het dak is het werk om deze mee te nemen naar een nieuwe woning, of ze mee te verkopen met de woning. Zodra je de panelen eenmaal op het dak hebt liggen is het kostentechnisch het meest interessant om hier nog tientallen jaren te blijven wonen. Je kunt dit nadeel van zonnepanelen eventueel ondervangen door te investeren in panelen in bijvoorbeeld een weiland, zodat je daar ook na een verhuizing gebruik van kunt blijven maken.

Kijk op de volgende pagina’s:
Zonnestroom produceren
Zonnecellen
TUV keurmerk
Zonnepanelen DHZ
Monteurs
Omvormers
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen vergelijken
Afmetingen