Zonnepanelen vergelijken

Wil je zonnepanelen vergelijken? Ga uit van het oppervlak dat je hiervoor kunt gebruiken en bepaal of je monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen wilt gebruiken. Voorkom dat je appels met peren vergelijkt, door rekening te houden met het verschil hiertussen. Verder kun je zonnepanelen vergelijken door goed te kijken naar de kwaliteit en het vermogen, naar het product zelf, de keurmerken en natuurlijk het rendement of de opbrengst.

Kwaliteit en vermogensgarantie
Je kunt zonnepanelen vergelijken door in ieder geval goed te kijken naar de kwaliteit. Een monokristallijn zonnepaneel maakt gebruik van zonnecellen met één kristal, waardoor er een duidelijke structuur ontstaat en het zonlicht daar zeer efficiënt op valt. Een polykristallijn zonnepaneel maakt gebruik van zonnecellen met meerdere grove kristallen. Ook dit maakt het mogelijk om zonlicht om te zetten naar elektrische energie, maar dat gaat net iets minder efficiënt en levert dus een lager rendement op.
Kijk daarnaast naar de vermogensgarantie om zonnepanelen te vergelijken. Welk vermogen garanderen de fabrikanten na bijvoorbeeld 10 jaar, of na 25 jaar? Na 10 jaar dient er bijvoorbeeld nog 90% van het oorspronkelijke vermogen over te zijn, na 25 jaar dient dat 80% te zijn.

Productgarantie en keurmerken
Een andere garantie die je kunt gebruiken tijdens het zonnepanelen vergelijken is de productgarantie. Kijk goed naar de garantie op de zonnepanelen (doorgaans 25 jaar) en naar die van bijvoorbeeld de omvormer. Dit laatste onderdeel gaat minder lang mee, waardoor dit van een groter belang is.
Tenslotte kun je zonnepanelen vergelijken door goed te kijken naar de keurmerken die er beschikbaar zijn. Beschikken de zonnepanelen over een TÜV- of een CE-keurmerk, of hebben deze het IEC-certificaat?

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen nadelen
Zonnepanelen BTW
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken