Zonnepanelen rendement

Het zonnepanelen rendement is onder andere afhankelijk van het type zonnepaneel en de kwaliteit. Je kiest het best voor een monokristallijn zonnepaneel van hoge kwaliteit, bij voorkeur met een TUV-keurmerk. Je kunt dan rekenen op een levensduur van minimaal 25 jaar, waarbij het rendement gedurende de jaren nauwelijks af zal nemen en hier na 25 jaar bijvoorbeeld nog 80% van over is.

Windrichting en het rendement
Daarnaast hangt het zonnepanelen rendement sterk af van de windrichting waarin je deze plaatst. Ideaal gezien kun je de zonnepanelen het best op het zuiden richten, aangezien dat ervoor zorgt dat er een maximale hoeveelheid zonlicht op zal komen. De zon komt op in het oosten en draait via het zuiden naar het westen weg. De meest ideale windrichting bevindt zich een fractie ten westen van het zuiden, maar indien je uitgaat van het zuiden kun je rekenen op een uitstekend rendement.

Ideale hellingshoek zonnepanelen
Het zonnepanelen rendement is ten tweede afhankelijk van de hellingshoek die je kiest. De zon staat met name in de zomer hoog aan de hemel, maar staat tijdens de wintermaanden juist wat lager. Kies voor een hellingshoek van 36 graden, zodat het zonlicht het gehele jaar door zo optimaal mogelijk op de zonnepanelen zal vallen.
Lukt het niet de ideale plaatsing te realiseren? Indien je de zonnepanelen op het zuiden plaatst met een hellingshoek van 15 graden kun je nog altijd rekenen op 95% van het maximale zonnepanelen rendement, waardoor het verlies beperkt blijft.

Kijk op de volgende pagina’s:
Zonnestroom produceren
Zonnecellen
TUV keurmerk
Zonnepanelen DHZ
Monteurs
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen vergelijken
Afmetingen