Salderen

Het salderen van energie die je zelf opwekt betekent niets anders dan het verrekenen van de energie die je teruglevert, met de energie die je afneemt. Stel dat je bijvoorbeeld 3.200 kWh per jaar afneemt en je dankzij zonnepanelen op het dak nu 1.200 kWh per jaar op kunt gaan wekken. Je energieleverancier brengt je dan nog maar 2.000 kWh per jaar in rekening, waardoor je behoorlijk op je energierekening kunt besparen. Je dient de plaatsing van de zonnepanelen te melden bij zowel je energieleverancier als de netbeheerder, om te kunnen salderen. Dit laatste kun je eventueel doen via www.energieleveren.nl, indien je bijvoorbeeld niet weet wie je netbeheerder is.

Maximaal 5.000 kWh salderen
Je mag jaarlijks maximaal 5.000 kWh salderen. Dit is voor een gemiddeld gezin meer dan voldoende, aangezien dit veelal hoger zal liggen dan het totale energieverbruik per jaar. Wil je meer energie per jaar opwekken en dat terugleveren aan het stroomnet? Boven de 5.000 kWh per jaar zal de energieleverancier zorgen voor een terugleververgoeding, al is de energieleverancier vrij in het bepalen van het tarief daarvoor.

Voorbeeld salderen
Het salderen kan je heel eenvoudig een aanzienlijke besparing op de kosten aanleveren. Indien je 3.200 kWh per jaar afneemt tegen bijvoorbeeld €0,24 per kWh, kost dat je op jaarbasis €768. Zodra je gebruik maakt van zonnepanelen en je daarmee 1.200 kWh oplevert, die je teruglevert aan het stroomnet, dan betekent dit dat je €288 voordeel per jaar hebt. Op die manier kun je de investering in je zonnepanelen terugverdienen en maak je bovendien gebruik van duurzame energie, met een groen karakter.

Bekijk ook de volgende pagina’s:
Zonnepanelen kopen
Zonnepanelen terugverdientijd
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen advies
Zonnepanelen voordelen
Zonnepanelen nadelen