Andere toepassingen

Zonnepanelen op het dak kennen we inmiddels allemaal, maar wist je dat er daarnaast een aantal andere toepassingen mogelijk zijn? Het gaat doorgaans niet om de zonnepanelen in de vorm zoals we die op het dak liggen, maar meestal om dunne filmcellen, die zich onder andere gemakkelijker laten buigen en bewerken. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat we zorgen voor een andere toepassing van zonnepanelen, om zoveel mogelijk licht van de zon om te kunnen zetten naar bruikbare elektrische energie.

Zonnepanelen op vliegtuigen
Met name zonnepanelen op vliegtuigen lijken een interessante toepassing. Dit heeft te maken met twee verschillende factoren. Zonnepanelen hebben een groot oppervlak nodig, om zoveel mogelijk licht op te kunnen vangen en dat om te zetten naar bruikbare elektrische energie. Een vliegtuig beschikt over een behoorlijke romp, in combinatie met twee enorme vleugels. Bovendien vliegen vliegtuigen met name tijdens de lange vluchten een groot deel van de tijd boven de wolken, wat betekent dat er meer dan voldoende zonlicht beschikbaar is. Zonnepanelen op vliegtuigen vormen wat dat betreft een interessante toepassing, om accu’s op te laden of aan boord gebruik te maken van de elektrische energie.

Zonnepanelen in gadgets
Een andere, veel kleinere vorm van zonnepanelen, vinden we terug in en op gadgets. Het beste en meest bekende voorbeeld hiervan zijn de zonnecellen op een rekenmachine, die we al tientallen jaren kennen. Het gaat om een filmcel die niet te vergelijken valt met de zonnepanelen die we op het dak leggen, maar de zonnepanelen in gadgets zorgen er wel voor dat we gebruik kunnen maken van het licht van de zon, om mobiele apparaten bij te laden of doorlopend van voldoende energie te voorzien.

Zonnepanelen op gevels, wegen en sportterreinen
Ben je benieuwd naar innovatieve toepassingen van zonnepanelen? Om deze effectief toe te kunnen passen is het vooral van belang om een grootoppervlak te selecteren, waar de zon gemakkelijk op kan vallen. Je kunt hierbij onder andere denken aan gevels en wegen, maar tevens aan sportterreinen waar we een groot deel van de week geen gebruik van maken.

Zonnepanelen op gevels en wegen
Zonnepanelen op gevels en wegen zien we inmiddels al verschijnen, waardoor het een kwestie van tijd lijkt tot we daar op een meer grote schaal gebruik van zullen maken. Zonnepanelen op het dak kennen we inmiddels allemaal, maar dankzij de schuine stand van de aarde ten opzichte van de zon kunnen we in Nederland ook de gevels hier goed mee uitrusten. Een andere toepassingen vinden we in de vorm van wegen, aangezien deze mooi horizontaal liggen en een groot deel van de dag vrij zijn van verkeer. Op dat moment valt de zon er al op, waardoor de toepassing van zonnepanelen in het wegdek leidt tot een enorme toename van het beschikbare oppervlak in Nederland. Volgens experts heeft de schaduw van verkeer bovendien nauwelijks invloed op het rendement.

Zonnepanelen op sportterreinen
Een meer innovatieve toepassing van zonnepanelen is die op sportterreinen. Hier maken we een groot deel van de week geen gebruik van, terwijl er dan wel zonlicht op blijft vallen. Door het veld te voorzien van een kantelsysteem met verschillende lamellen is het mogelijk ofwel de zonnepanelen, of het veld naar boven de ‘draaien’. Zodra we het sportterrein niet nodig hebben kunnen we de zonnepanelen omhoog draaien, om op een duurzame manier energie op te wekken.